Otvorenje izložbe: DOKUMENTIRANOST TRADICIJSKIH KUĆA NA PROSTORU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana 8. lipnja 2022. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja 2022.) i Međunarodnog tjedna arhiva (6.-910. lipnja 2022.) u Državnom arhivu u Vukovaru otvorena je izložba:


DOKUMENTIRANOST TRADICIJSKIH KUĆA NA PROSTORU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE


Pod ovogodišnjom globalnom temom: "Arhiv smo (svi) mi", te nacionalnom temom: "Sačuvajmo baštinu", izložba u prvom redu predstavlja tradicijske kuće kao jedinstvenu cjelinu tradicijske baštine čiji procesi propadanja i nestajanja su trajno zabilježeni i evidentirani putem foto-dokumentacije. 


Prema riječima mladog autora Zdeslava Španičeka, izložba je nastala kao plod suradnje Državnog arhiva u Vukovaru s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru (Uprava za zaštitu kultune baštine pri Ministarstvu kulture i medija RH). 


Španiček ističe međuinstitucionalnu suradnju kao ključan preduvjet osiguranja što kvalitetnije zaštite i što obuhvatnije evidencije ukupne hrvatske kulturne baštine.


Nakon uvodne riječi ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru, Petra Eleza, prisutnima se kratko obratio Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, te pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijevac kao suradnici na navedenoj izložbi i sudionici procesa dokumentiranosti stanja tradicijskih kuća na području RH nakon Domovinskog rata.


Izložbu možete posjetiti u čitaonici Državnog arhiva u Vukovaru, radnim danom od 8:00 do 13:00 sati. 


Radujemo se vašem dolasku!