Otvorenje izložbe: NAJDUŽE PUTOVANJE - PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA

 

Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj, Državni arhiv u Vukovaru i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru otvorili su izložbu:

 

NAJDUŽE PUTOVANJE – PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA

 

Prije 500 godina u Sevilli (Španjolska) započelo je putovanje koje je čovječanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Začinskih otoka, do tada neistraženim putem, ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine kasnije, tj. 1522.,  Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta.

 

Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti. 

 

Izložba daje glas protagonistima ekspedicije putem pisanih svjedočanstva onih koji su putovanje planirali, pripremili i realizirali. Objašnjava nam ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme, te kako su njegove do tada odijeljene stvarnosti po prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

 

Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. g. izložba je obišla razne španjolske i svjetske gradove. Za njezino prvo predstavljanje u Hrvatskoj odabran je Dubrovnik zbog svoje stoljetne povezanosti s morem i pomorstvom. Nakon otvorenja početkom rujna, u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni su prijepisi pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije. Jedno od njih je do sada bilo slabije poznato javnosti, no iznimno je važno jer je jedini poznati sačuvani primjerak tog pisma u svijetu. Fotografije pisama  pridružene su postavu i nastavile su putovanje zajedno s izložbom po ostalim hrvatskim gradovima: Zagreb, Split, Rijek, Zadar, Osijek i Vukovar.

 

Nakon uvodne riječi ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru, Petra Eleza, prisutne su pozdravili pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŠ, Tamara Kalistović i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, dok je samu izložbu otvorio španjolski veleposlanik u RH Juan Gonzalez-Barba.

 

Izložba je otvorena 12. svibnja 2022. godine u 12.00 sati u Državnom arhivu u Vukovaru, Županijska 66, Vukovar.

 

Izložba će biti postavljena do 03. lipnja 2022. godine.