Znanstveni skup: "Vukovarsko-srijemska županija - jučer, danas, sutra"

Povodom obilježavanja 30. godišnjice obnove i djelovanja Vukovarsko-srijemske županije, Državni arhiv u Vukovaru i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar organizirali su 23. listopada 2023. godine znanstveni skup Vukovarsko-srijemska županija – jučer, danas, sutra. Znanstveni se skup održao u konferencijskoj dvorani Državnog arhiva u Vukovaru. Pozdravnu su riječ uputili ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru prof. Petar Elez, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Željko Holjevac, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Josip Paloš te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.


Na skupu je sudjelovalo više od dvadeset uglednih znanstvenika i stručnjaka iz znanstvenih polja povijesti, demografije, sociologije, ekonomije i prava, koji su se u svojim izlaganjima dotakli raznih tema vezanih za povijesni razvoj i život u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Predavači su istaknuli probleme i prepreke s kojima se danas susreće ovdašnje stanovništvo, ali i razvojne perspektive i potencijale koji bi mogli doprinijeti boljitku življenja na ovom prostoru.


Namjera je ovoga znanstvenog skupa, na znanstveno utemeljen i argumentiran način, doprinijeti boljem razumijevanju lokalnih, regionalnih i općih društvenih, gospodarskih i demografskih trendova i procesa. Predstavljeni će radovi biti ukorićeni u zbornik radova 2024. godine.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ

​PROGRAM SKUPA

PROGRAMSKA KNJIŽICA