Znanstveno predavanje: General-bojnik Otmar Babić u kulturi sjećanja na Prvi svjetski rat

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana i tjedna Arhiva, 6. je lipnja u prostoru Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima, dr. sc. Sandra Cvikić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održala znanstveno predavanje na temu: „General-bojnik Otmar Babić u kulturi sjećanja na Prvi svjetski rat“. Predavanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta „Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština“, u kojem se ispituju odnosi države i društva Kraljevine SHS/Jugoslavije prema materijalnim i nematerijalnim ostavštinama Prvog svjetskog rata.


U svojem predavanju, dr. sc. Cvikić osvrnula se na problematiku kolektivnog pamćenja na Prvi svjetski rat u razdoblju Kraljevine SHS/Jugoslavije, koje je bilo pod velikim utjecajem tada aktualnih političkih okolnosti, te na život generala Otmara Babića, koji je osim posvećenosti vojničkom zvanju ostavio i zapise o vlastitom, svakodnevnom životu u međuratnim Vinkovcima, kao i pjesme koje je pisao tijekom života. To se istraživanje, između ostalog, provelo i na temelju arhivske građe koja se čuva u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima.


Okupljenima su se uoči predavanja, obratili i prof. Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru te dr. sc. Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta Ivo Pilar.


Program obilježavanja Međunarodnog dana i tjedna Arhiva nastavit će se u petak, 9. lipnja, svečanom primopredajom darovane zbirke fotografija Ante Miljka, što će se također održati u prostoru ASC Vinkovci.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ