Predstavljanje knjige: "Kako su stari pripovidali" Govor mjesta Gradište - Rječnik govora Gradišta

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dana europske baštine te Dana Općine Gradište, 1. je listopada u prostorijama gradištanskog Vatrogasnog društva predstavljena knjiga „Kako su stari pripovidali“ Govor mjesta Gradište – Rječnik govora Gradišta, autorice Katice Mataković Krmpotić. Ta je knjiga, tiskana u 2 sveska, plod dugogodišnjeg proučavanja i prikupljanja jezičnog blaga Gradišta, čiji se govor ubraja među arhaične staroštokavske govore slavonskog dijalekta.  


Prvi dio knjige istražuje govor mjesta kroz aspekte tvorbe riječi, morfologije i fonologije, kao i njihove uporabe u leksiku, sintaksama, frazemima i izrekama, što je potkrijepljeno i zvučnim zapisima autentičnog govora na USB-u. Drugi dio obuhvaća rječnik s nekoliko tisuća autohtonih gradištanskih riječi.


Predstavljanje knjige organizirali su Državni arhiv u Vukovaru i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima. Na predstavljanju su, osim autorice, govorile Ermina Berbić Kolar i Ivana Petričević, a pozdravnu riječ su uputili i načelnik Općine Gradište Srećko Papac, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru prof. Petar Elez.


Ovo sadržajem bogato djelo, predstavlja vrijedan doprinos istraživanju i očuvanju jezične i kulturne baštine mjesta Gradišta, ali i općeg slavonskog prostora.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ

Hrvatski radio Vukovar