Predstavljanje knjige: Stjepan Matijević iz Bogdanovaca, Marijan Đukić iz Sotina - Politički prvaci i narodni zastupnici

Na poticaj udruge Duhovno hrašće iz Drenovaca Državni arhiv u Vukovaru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, organizirao je 6. veljače 2022. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar – Ogranak Sotin predstavljanje knjige Ivana Ćosića, Bukvina: Stjepan Matijević iz Bogdanovaca i Marijan Đukić iz Sotina – Politički prvaci i narodni zastupnici.


Nazočne su goste uvodnim riječima pozdravili Sanja Grgić, pomoćna knjižničarka Gradske knjižnice Vukovar, Andrija Matić, predsjednik udruge Duhovno hrašće i savjetnik župana Vukovarsko-srijemske županije i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.


O društveno-političkim i gospodarskim prilikama u Hrvatskoj i Srijemu između dva svjetska rata, o ulozi braće Radić i Hrvatske seljačke stranke u procesu oblikovanja hrvatske nacionalne ideje identiteta u 20. stoljeću, o njihovu doprinosu uključivanju hrvatskog seljaštva u politički život Hrvatske, kao i kulturnom i materijalnom poboljšanju njegova života, govorili su mr. sc. Zlatko Virc (urednik) i Ivan Ćosić, Bukvin (autor).


Pritom je poseban naglasak stavljen na život i djelo Marijana Đukića Mariške (1902.–1990.), istaknutoga političkog i kulturnog pregaoca i člana Hrvatske seljačke stranke, rodom iz Sotina. O njemu su, također, dragocjena sjećanja izrekli predstavljači Josip Đukić (Marijanov unuk) te uvaženi hrvatski etnolog, prof. dr. sc. Tvrtko Zebec (obiteljski prijatelj).


Marijan Đukić Mariška umro je 1990. godine, uoči Domovinskog rata, dok su dvojica njegovih sinova, Hrvoje i Krešimir te Marijanova supruga Sidonija mučki likvidirani prilikom velikosrpske okupacije Sotina 1991. godine. Hrvoje i Sidonija Đukić do danas se smatraju nestalima.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ