Predstavljanje knjige: VUKOVAR '91. Uzdarje slobodi - povijest, sjećanja, identiteti, integracije

U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u srijedu je 15. studenog u konferencijskoj dvorani Državnog arhiva u Vukovaru, predstavljen zbornik radova pod nazivom VUKOVAR '91. Uzdarje slobodi – povijest, sjećanja, identiteti, integracije u nakladništvu Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. U predstavljenom zborniku sadržano je 14 priopćenja sa istoimenog, 24. po redu znanstvenog skupa održanog 15. i 16. studenog 2021. godine, čiji su organizatori bili Institut društvenih znanosti Ivo Pilar te Hrvatsko katoličko sveučilište.


Radovi ukoričeni u predstavljenom zborniku obrađuju razne segmente Vukovarske bitke i Domovinskog rata, kao i njihovih izravnih i neizravnih materijalnih, ali i duhovnih posljedica u aspektima individualnog ili kolektivnog sjećanja. Izdanje je podijeljeno u četiri podnaslovne cjeline, kroz koje se protežu radovi hrvatskih i inozemnih znanstvenika iz disciplina povijesti, demografije, sociologije, književnosti, filozofije, geografije, prava i ostalih. Multidisciplinarnim i interdisciplinarnim znanstvenim pristupom, zbornik tumači višedimenzionalne procese koji su obilježili Vukovar te izgradili i dali mu današnje značenje u hrvatskom društvu.


Okupljene su na početku pozdravili ravnatelj Instituta Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac te ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez. O samom su zborniku govorili Petar Elez, izv. prof. dr. sc. Anita Dremel te suurednica zbornika dr. sc. Sandra Cvikić, a na kraju je zahvalnu riječ uputio suurednik dr. sc. Dražen Živić. Predstavljanje zbornika uveličali su i učenici Glazbene škole Vukovar sa dvije glazbene točke.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ